MISSION I ASIEN

  På söndag 26 november är det dags för årets missionsresa till ett av de länder i Asien med lägst antal kristna. Teamet från Salem består denna gång av Björn Fredriksson, Johan Lundgren och Adam Emanuelsson, som strålar samman med Rickard Lundgren från Gå ut mission (en visionär som startade Gå ut mission). Han har med sig en till svensk man till teamet som många av er träffat, Göran Nordfeldt, som uppträder betjänar barn under namnet ”Mr Goran”. Det hade känts ännu bättre med ett par kvinnor också i teamet, men ändå.

Under många år har vi haft glädjen att tillsammans med ”Gå ut Mission” åka till detta asiatiska land för att dela de goda nyheterna om Jesus. 
Det är ett av de mest onådda länderna i världen men det är en glädje att se varje gång vi kommer dit hur människor får sina liv förvandlade.

Här nedan på hemsidan kommer vi att uppdatera med rapporter om vad som händer under resan, så kolla in då och då för att se uppdateringarna.

Senaste inlägget längst upp.

Söndag 3/12

Den här morgonen sov vi lite längre än vanligt, vilket var behövligt. Det var dags att packa väskorna igen för att lämna Home of Peace för färd mot Huvudstaden. Lite vemodigt var det att ge sig av från denna välsignade plats. Efter färd med minibuss och cirka 50 minuters inrikesflyg, var vi då åter i huvudstaden, denna stora stad med dubbelt så många invånare som vårt moderland! Igen minskade den nybyggda motorvägen vår resväg till FCCBs högkvarter från potentiellt 2 timmar till 15 minuter. När vi klev ur minibussen insåg vi att luften här är fuktigare än i norra delen av landet.

På kvällen blev det besök på en Texas-inspirerad restaurang, The Lone Star Steakhouse, som en avslutning på vår kampanjresa tillsammans med Göran och Rickard. Där gick servitörerna i cowboyhatt, och det spelades amerikansk musik i högtalarna. Lite oväntad upplevelse just här! Där vankades flamberat långkokt nötkött med pommes och cole slaw. En utsökt kulinarisk omväxling efter all ris, kyckling och dahl.

Väl tillbaka på FCCBs högkvarter blev det adjö till Rickard och Göran som lämnade landet på natten. Härligt att här få vara tillsammans med dessa båda gudsmän! Och medan Rickard och Göran gick en osäker nattsömn till mötes skulle vi andra sova lääänge!


Lördag 2/12

Efter frukost bar det av mot grannstaden för undervisning för de unga kristna vi träffat de tidigare dagarna. Medan Göran och Rickard for till en tredje skola för att presentera evangeliet med hjälp av olika trolleritrick, fortsatte Johan och Björn att undervisa om de andliga gåvorna. Varvat med undervisning fick ungdomarna i tre grupper be för varandra för sjukdomar och besvär de nämnt. Vi äldre stod på avstånd och välsignade vad de gjorde. I samtliga grupper blev ungdomar helade! Sedan fick de öva på att ge kunskapens ord till varandra i samma grupper. I varje grupp fick vi höra att ungdomarna fått ge uppmuntrande till varandra. Innan vi slutade uppmanade vi dem att fortsätta praktisera dessa saker framöver i sina sammanhang.

Näst följde lunch och lite vila. Johan fick prova en chilisort han inte tidigare stött på. Den här var orange-gul och bara ett par centimeter lång. Där fick han för att han sagt att den gröna chilin smakade banan! Det behövdes inte många millimeter av denna lilla frukt förrän ansiktsfärgen antog en betydligt rödare nyans än tidigare, ögonen blev blodsprängda samt att det vätskades både i panna och näsa.

På kvällsmötet fick alla i teamet säga något efter att lovsångsteamet spelat och sjungit en god stund. Rickard tackade för att vi fick besöka staden samt intervjuade några som blivit helade föregående kväll. Adam vände sig till de unga åhörarna och uppmanade dem att följa Jesus genom att läsa Bibeln, bedja och göra detta tillsammans med andra. Efter det höll Björn en warm-up innan Johan predikade om det levande vattnet. Predikan avbröts några gånger på grund av bekymmer med högtalaranläggningen. Men det gick att fortsätta, och så fick folket möjlighet att ta emot det levande vattnet. När inbjudan gavs till att komma fram till estraden som ett tecken på att man ville ha Jesus i sitt liv, var det först litet gensvar. Men inbjudan återupprepades och då släppte det. Till sist stod drygt 300 människor framför estraden och bad med i en överlåtelsebön. Det syntes i människornas blick att de verkligen ville ha det levande vattnet!

Sedan var det dags att be för sjuka. Återigen började folk bege sig hemåt, så det var lite svårt att följa upp. Men en kvinna blev av med bröstsmärtor. En annan kvinna hade smärtor i hela sidan, men upplevde en klar förbättring. Björn bad för en kvinna som blev bättre i sina ben.

Efter att kvällsmötet var avslutat bar det av för att bese kyrkbygget på den plats där Roger Grindeland och Johan Lundgren 2022 var med om att omkring 100 människor döptes. Bygget har så här långt bekostats av kristna i Norge, men står nu stilla på grund av pengabrist.

Genom natten gick färden så mot Home of Peace, där Göran alias Mr Goran höll en bejublad föreställning för barnen, som nu suttit uppe och väntat på att vi skulle komma tillbaka från kampanjen. Och det var inte slut med det, för efter Göran höll barnen en uppvisning av kulturella danser från de olika folkgrupper som finns representerade bland eleverna. Det måste poängteras att framförandena höll verklig hög klass, och vi var alla imponerade. Trötta men glada gick både barn och missionsteam till sängs.

Hälsningar från teamet


Fredag 1/12

Den här dagen höll Björn i undervisningen som handlade om de andliga gåvorna, och ungdomarna fick ta del av flera händelser då gåvorna har varit i funktion. Det blev även tillfälle till en kortare praktisering av undervisningen innan det var dags för lunch. Vår tolk Nathanael bekräftade att den här undervisningen är oerhört viktig för de kristna i Bangladesh. Under tiden hade Göran och Rickard varit på en annan skola där Göran haft en föreställning som illustrerade evangeliet.

Efter lunchen fick vi vara med om något så exotiskt som att skörda ris. Nåja, det var inte något längre arbetspass, men vi fick prova på att använda den fintandade skäran och skära av några kärvar var. Det var inte så svårt, men att skörda ett helt fält med böjd rygg måste vara väldigt krävande.

På kvällsmötet höll Göran en warm-up som innebar att han blåste upp formbara ballonger och till åhörarnas förtjusning knöt ihop en apa som klättrar i ett träd. Sedan predikade Rikard engagerat om att Jesus är ljuset och att han även är bron till Gud. Vid inbjudan till att gå fram för att ta emot Jesus var det först lite trögt. Men Rickard fortsatte att bjuda in medan vi andra bad intensivt. Då började folk att komma, och till sist var det en stor skara fram vid estraden som bad med i en överlåtelsebön. När vi sedan skulle be för sjuka var det flera som lämnade området, men vi bad och några stycken kom fram och berättade om att värk och sjukdomar försvunnit.

På vägen hem stannade vi inne i stan där vi gick runt bland basarens butiker och försäljningsställen. Björn och Göran valde ut tyger hos en försäljare som de sedan gick till skräddaren med för att få uppsydda åt sig var sin uppsättning av punjabi, en slags långskjorta med byxor. Allt skulle kosta runt 150 kronor per person.

När vi var tillbaka på vårt boende var det dags för kvällsmat. Även denna gång var det kyckling och ris, men tillagat på ett annorlunda sätt, vilket var uppskattat av alla oss tillresande.


Torsdag 30 november

Det blir en kort rapport idag då Johan blev kraftigt förkyld idag och inte orkade vara med på kvällsmötet utan fick stanna vid vårt boende. Detta gjorde att Björn och de andra i teamet fick ta över Johans ansvar.
Johan och Björn höll i vart sitt undervisningspass på förmiddagen. Johan talade om den andlga jordmånen i våra liv och att förstå att Bibeln är Guds instruktionsbok till oss. Björn talade om att den helige Ande är viktig i de troendes liv utifrån Apostlagärningarna. ”Uppkopplad” helt enkelt. Göran höll parallellt med detta ett möte för en skolklass.
Då Johan insjuknade fick Björn med kort varsel gå in och tala på kampanjmötet på kvällen.
Rickard Lundgren räknade till att det var 750 personer på kvällsmötet.
Till vår stora glädje var
det en majoritet av mötesdeltagarna som räckte upp handen vid frälsningsinbjudan och bad med i en överlåtelsebön. Tyvärr blev eftermötet med förbön för sjuka stört av av ett antal strömavbrott. Men glädjande nog var det ändå fem personer som vittnade om att de upplevt helande från Jesus.

Med vänlig hälsning, Björn


Onsdag 29/11

Idag började dagen med andakt på Home of Peace där Johan delade med sig om sitt första möte med Jesus. Efter frukost bestående av tunna mjuka bröd, ägg, bananer och någon grönsak åkte vi österut till en nöjesparken där vi kommer att bo i tre nätter under tiden vi har kampanj i en stad som ligger bara 10-15 minuters bilväg härifrån.

Under bilfärden får vi möjlighet att samtala om allt möjligt samtidigt som vi rör oss genom landskapet med risfält och olika större och mindre orter med sina intressanta affärsverksamheter utmed huvudvägen.

Efter att ha installerat oss på våra boenden åkte vi för att inta lunch, bestående av ris, dahl, grönsaker och kyckling. Maten är inte så varierad, men mycket välsmakande, och vi samtalar en del om mängden av chili i maten. I morgon skulle Bivash ta med sig en riktigt het variant av chili speciellt avsedd för någon av oss!

Så var det då dags för det första kampanjmötet. På grund av de rådande politiska omständigheterna i landet, med ett kommande val som gett upphov till oroligheter, var inte förväntningarna så stora på att en stor skara skulle samlas till kvällens möte. Men vi blev glatt överraskade att omkring 300 människor hade samlats. Under kvällen fick till och med extra presenning läggas ut för att folk skulle få sitta.

Adam hade en warm-up, då han vittnade om hur han genom förbön kunna bli fri från rädslan att tala inför folk. Och vi såg att det verkligen stämde, då han hur naturligt som helst på god engelska förmedlade sitt budskap. Efter uppmaning från Rickard sjöng Adam även en sång: ”Så stor är vår Gud”, vilket var väldigt uppskattat av åhörarna. Efter detta tog Rickard vid och predikade om att Jesus är ljuset som kommit för att besegra mörkret. Vid inbjudan till frälsning kom en ensam man fram till estraden. Men Rickard fortsatte med inbjudan, och till sist stod omkring 100 människor där och bad med i en frälsningsbön!

Efter detta blev det förbön för sjuka. Fem människor kom fram och vittnade om helande. Det var knän som blivit bra, värk i hela kroppen hade försvunnit, någon hade fått tillbaka kraften i kroppen efter svaghet, värk i bröstet försvann.

När mötet var avslutat var det många som ville ta kort på oss, vilket flera av oss lät dem göra. Dock blev vi tillrättavisade av dem som tänkte lite längre, och vi fick förklarat för oss att dessa bilder kunde komma att läggas ut på sociala medier, och då användas på sätt som skulle kunna påverka missionsarbetet negativt.

Tacksamma till Gud for vi tillbaka till vårt boende där vi avnjöt (gissa!) ris, kyckling, grönsaker och dahl! Runt bordet kretsade samtalet om diverse förhållande i Guds rike.

I morgon blir det undervisning av en mindre grupp kristna på förmiddagen. På kvällsmötet kommer Johan predika. Bed att Guds rike fortsätter att utbredas!


Tisdag 28/11

Hela den här dagen tillbringade vi på Home of Peace. Det började med att Björn höll i morgonandakten, där han berättade om att han som barn mötte flera svårigheter, och hur han tack vare en lärares vittnesbörd fick en nyfikenhet på Jesus, som sedan ledde till en tro som övervinner svårigheter.

Vi fick sedan en rundvandring på området där vi vick se fälten där man odlar olika grödor. Just nu är det potatis för hela slanten, och den kan skördas efter tre månader. Efter det blir det majs, för att sedan följas av ris. Växelbruk med andra ord.

Nyligen blev toaletterna och avloppssystemet ombyggda. Förut tog sig avloppsvatten ut till grannfastigheten, vilket orsakade obehag. Nu har man byggt ett flerkammarsystem som renar avloppsvattnet innan det släpps ut i en damm där man också har fisk.

När jag besökte Home of Peace första gången hade man ett stort hönshus i flera våningar där hönorna lade omkring 20 000 ägg per dag, vilket blev ett viktigt kosttillskott för barnen och en inkomstkälla från försäljningen av ägg. Då fanns också en biogasnläggning som drevs av spillningen från hönsen, där gasen användes till matlagningen. Efter några år blev äggproduktionen utkonkurrerad av andra aktörer. Därtill drabbades området av en översvämning som förstörde biogastankarna. Under flera år har man nu fått köpa in ved till matlagningen. Omkring 500 kilo går åt per dag. Vi fick idag se de nya biogastankarna som till viss del har bekostats av Erikshjälpen i Vänersborg. Istället för hönsspillning, använder man idag kodynga för att producera gas. Vi hade glädjen att bekanta oss med dessa gasproducenter. De är cirka 60 till antalet, vilket dock är för få för att få upp gastrycket för att gasen ska kunna användas i köket. Det behövs mer skit helt enkelt! Man har plats för 200 kor, men en ko är en stor investering på ungefär 6 000 kr. Dock räknas det som en god investering, inte bara för gasen som används till matlagningen, men också för att ge barnen på skolan mjölk, samtidigt som det som blir över vid gasproduktionen kan användas som gödsel på skolans odlingar. Så, vill du investera in en ko . . .! Vi fick också se den färdiga matsalen som var under färdigställande under förra besöket i april 2022.

Kvällsandakten hölls av Adam, som talade om fotbolsspelaren Lionel Messi och jämförde honom med David, som med sin ödmjukhet men också mod kunde besegra den högmodige jätten Goliat. Och, kära vänner, vi fick under denna andakt lyssna till en smord predikant! Vi ser fram emot vad Gud har i beredskap för Adam som talare i Guds rike!

Senare på kvällen anslöt resten av teamet bestående av Rickard Lundgren och Göran Nordfeldt. De hade efter sju sorger och åtta bedrövelser lyckats ta sig den krångliga vägen hit via den arabiska halvön, bara det ett mirakel i sig efter förseningar som resulterade i missade flyg. Men det ordnade sig även denna gång, prisat vare Herrens heliga namn!

I morgon börjar kampanjen, så var med i bön för att människor ska komma till tro på Jesus!

Klart slut från oss!


Måndag 27/11

Efter det tredje flyget är vi nu framme på Home of Peace i Norra delen av landet. Redan på FCCBs huvudkontor i huvudstaden fick vi ta del av den goda maten, där basen är ris och dahl (linssoppa), för att sedan kompletteras med kött i någon form, ofta kyckling. Ett kärt återsmakande, och ett positivt nysmakande när det gäller Adam. Vi fick en pratstund med Albert Mridha, ledare för FCCB, och hans som John innan det var dags att ge sig av mot flygplatsen i sällskap med den alltid lika trevlige Bivash Biswas som brukar resa med oss på inrikesresorna.

Vi hade preparerat Adam inför den traumatiska trafikupplevelsen i staden, men döm om vår förvåning när vi på väg från och sedan tillbaka till flygplatsen fick färdas på den nyinvigda, dubbelfiliga motorvägen som byggd upphöjd över gatugyttret ger en lika bekväm och bekymmersfri trafikupplevelse som på vilken svensk väg som helst. En välkommen utveckling vad gäller infrastrukturen i staden.

Väl framme på Home of Peace välkomnades vi med sedvanlig pompa och ståt av barnen som spelade, sjöng, dansade och strödde ut blomblad framför våra fötter. Under kvällsandakten med barnen talade Johan om pojken med de fem bröden och de två fiskarna samt om Erik Nilsson (Erikshjälpens grundare), och hur det som inte verkar betyda något kan bli något väldigt stort. Efter andakten delades det ut en sorts kringlor till barnen gjorda av rismjöl som friterats och sedan sockrats. Väldigt goda! Väldigt god (som vanligt!) var också kvällsmaten som Shika lagat till oss.

Allt gott till er där hemma!

Björn och Jack som nu är pastor på bl. Home of Peace

Rundvandring på HOP

Nya köket på HOP

Adam predikar för barnen på HOP

Yrkesutbildning på HOP som skapar försörjning

Nytt bibliotek på HOP

Johans nya vän

Såningsarbete utanför HOP